Goede skisokken zijn belangrijk voor geslaagde skitochten

Laat skisokken nooit een sluitpost zijn voor je ski-outfit

Skisokken vallen misschien minder op dan een stoere skibroek, de juiste zonnebril of een glamoureus ski-jack, maar bepalen wel grotendeels het comfort tijdens skitochten. Gewone sokken worden nat, koud, zorgen voor wrijving, verzamelen transpiratie en geven niet de juiste steun. Blaren, schuurplekken, blessures en opzien tegen de volgende tocht zijn de gevolgen. Sportsokken en snowboardsokken zijn ook niet geschikt omdat sportsokken nergens extra bescherming geven en snowboardsokken bescherming op de verkeerde plaatsen. Je maakt namelijk andere bewegingen bij het snowboarden en daaraan zijn de sokken aangepast.

Gebruik van nieuwe technologie en professioneel advies

Natuurlijk zijn er goedkopere en duurdere exemplaren, maar de prijzen lopen niet echt uiteen. Geef liever een tientje meer uit, je hebt er ook langer plezier van, dus op de lange termijn is het zelfs voordeliger. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe intensief de sokken worden gebruikt en of je skiet als vorm van recreatie of serieuze sport. Professionele skiƫrs worden vaak ingeschakeld om advies te geven en de sokken te testen. Er wordt onder meer gelet op anatomische vormgeving, schokabsorptie, contact met de skischoenen, platte naden, elasticiteit, sokhoogte en ventilatie.

Een combinatie van materialen

Een goede skisok wordt gemaakt van een speciale materialenmix van synthetische stoffen voor de elasticiteit en merinowol. Merinowol kriebelt minder dan gewone wol en blijft frisser ruiken, omdat het goed ventileert. Het materiaal is niet overal even dik, omdat contact met de skischoen en de ski moet worden gehouden, zodat de juiste kracht kan worden gezet. Op gevoelige plekken, zoals de schenen, kuiten, hielen en enkels zijn polsteringen aangebracht met lichte vulling. Er is onderscheid tussen heren- en damessokken omdat de anatomie van het been wat verschilt, de kuitspier zit bij dames bijvoorbeeld wat lager.

De juiste maat is noodzakelijk

Het is belangrijk dat de maat van de sokken klopt. Ze moeten redelijk strak aan been en voet zitten. Sokken die lubberen of afzakken, zorgen voor wrijving in de schoen en pijnlijke plekken. Ook de skischoenen moeten goed passen. Geen enkele skisok kan voorkomen dat te kleine schoenen de bloedsomloop afknijpen en tintelende tenen veroorzaken. Verder moet de sok boven de schacht van de skischoen uitkomen om geen wrijving op de bovenkant van het been te krijgen.

Verschillende diktes voor verschillende doelen

Een merk als Falke, bekend vanwege de goede kwaliteit, heeft zelfs aparte anatomisch gevormde sokken voor de linker- en rechtervoet. Ook wordt bij dit merk gelet op het doel waarvoor de sokken worden gebruikt. De sokken voor recreatieve doeleinden (SK1) zijn wat dikker, lekker zacht en blijven droog en warm. De sokken voor serieuze sporters (SK2) hebben dezelfde voordelen, maar zijn wat dunner op de plaatsen waar echt contact met de skischoen nodig is. Beide modellen hebben dezelfde bescherming op de kwetsbare plekken.

Het oog wil ook wat

Naast alle comfort is er ook keuze uit verschillende kleuren en motieven, passend bij de rest van je outfit. De polsteringen zijn vaak in een donkere kleur aangebracht op een vrolijke ondergrond, zoals hemelsblauw, bessenrood, heldergroen of oranje. Neutrale kleuren of een combinatie streepjes zijn er natuurlijk ook. Voor kinderen is er een speciale collectie vanaf maat 23-26. Bij een webshop als www.linberg.nl kun je een ruime collectie vinden voor het hele gezin naast andere spullen voor de wintersport.